A wanga (vanga,ouanga)

A wanga egyfajta mágikus tevékenység a voodoo kultuszban. A wanga-csinálás azt jelenti, hogy valaki varázsol.  Maga a szó, használatos bármilyen segédeszközre is, aminek mágikus hatalma van, illetve mágikus erővel van felruházva, akár jó, akár rossz céllal. Wangának nevezik a voodooban az amuletteket, amiket vagy egy elkerülendő baj, szerencsétlenség, vagy valamilyen kívánatos, elérendő dolog, tulajdonság, stb érdekében készítenek, és szentelnek fel.

Kedvelt formájuk a babák. A wanga-baba, a hívő, illetve a tulajdonosa számára ugyanolyan „élőlény”, mint gyermekeink számára a plüss játékmackó. A babát gondozni, etetni, sőt kényeztetni kell az általa megszemélyesített kívánt hatás elérése érdekében.

Egy érdekes, mitológiai vonatkozás a wangával kapcsolatban az afrikai VANGA isten, a Ganda törzs hitvilágában. A legendák szerint a Viktória-tó egyik szigetén lakik. VANGÁhoz akkor fordultak a hívők amikor, valamilyen baj, betegség vagy egyéb szerencsétlenség érte őket. Védelmező istenség volt.

Elképzelhető, hogy a voodoo afrikai gyökereit tekintve, VANGA eljutott az Újvilágba és feloldódva a különböző törzsi hitek olvasztótégelyében, a megszülető voodooban, minden mágikus eljárás, és amulett megnevezésévé vált.

Róla Papa Halfnite