A voodoo babák-Hitek és Tévhitek

A babák és képmások használata a szimpatikus mágiában egyidős az emberiséggel. Többnyire a rituális babák, és képmások termékenységi, gyógyítási, vagy hatalmi céllal készültek. Néhány ősi kultúrában, mint amilyen például az ókori Görögország, azt a célt szolgálták, hogy „megkössék” velük az ellenséget. Európában, a népi mágiában és a boszorkányságban, széles körben alkalmazták a babákat, az ellenség megátkozására, illetve rontás küldésére is. Használtak babákat az aratási szertartásokhoz, és temetési rítusokhoz, némelyük talizmánként szolgált, de találkozhatunk velük, mint gyerekeknek szánt segítőtárssal a tanulásban is.

Mielőtt rátérnénk az ősi babákra, ismerkedjünk meg egy kicsit a maiakkal. A voodoo babák, ahogy ma ismerjük őket, számos céllal készülhetnek. New Orleansban, amit nyugodt szívvel nevezhetünk napjaink voodoo baba „gyárának”, készülnek a gris-gris-k (ejtsd: grí-grí) amiket különböző talizmánokként használnak.  New Orleansban négy fő kategóriába sorolják a gris-gris-ket.  Szerelem, hatalom és uralkodás, pénz, védelem. Ez az a négy kategória, amit leginkább a babákkal társítanak.

Hagyományosan a voodoo babák azért készültek, hogy otthonául szolgáljanak egy istenségnek, vagy szellemnek, akárcsak a nkisi figurák, amelyeket egyfajta „erőtárgyak”-nak tekintenek. Azt tartották róluk, hogy spirituális erővel rendelkeznek, vagy egy szellem van beléjük költözve. A nkisi figurák a Kongó-medencéből származnak Közép-Afrikából. 

Bár a legtöbben az ártó szándékú mágia kellékét, és a bosszúállás eszközét látják bennük, a legtöbb voodoo hívő elhatárolódik az effajta, ártó szándékú felhasználásuktól, kivéve a bokor-okat (Bokor = Fekete mágiát űző voodoo boszorkánymester, vagy boszorkány). Elmondhatjuk, hogy a babák használata 90%-ban jó céllal történik. Legfontosabb alkalmazási területeik, közé tartozik a gyógyítás, az igaz szerelem megtalálása, és a spirituális útmutatás. Szintén használják őket, meditációt segítő fókusztárgyként is.

A louisianai rabszolgák körében a XVIII.-XIX. században igen elterjedt volt a babák használata különböző mágikus céllal. Működésük a „hasonló a hasonlót vonzza” elven alapul. Jó néhány ültetvényen találtak, réges-régi babákat, melyeket macskabéllel, vagy zsineggel kötöttek össze, és keresztül-kasul voltak szurkálva tűkkel, vagy halszálkával.

Róla Papa Halfnite